Παρέμβαση στο μουσικό λύκειο Ιλίου για την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο μουσικό λύκειο Ιλίου σχετικά με την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών. Μοιράστηκαν κείμενα στους μαθητές και τις μαθήτριες, πετάχτηκαν τρικάκια και αναρτήθηκε σχετικό πανό.

Παραθέτουμε ενδεικτικές φωτογραφίες και το κείμενο της παρέμβασης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ

Η απόφαση της κυβέρνησης να συμψηφίσει τα καλλιτεχνικά πτυχία με τα απολυτήρια λυκείου, θα πρέπει πρωταρχικά να ιδωθεί μέσα από ένα ταξικό πρίσμα. Ας αναλογιστούμε: ποια είναι η ταξική θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των καλλιτεχνών, σε όποιο φάσμα της τέχνης κι αν ανήκουν;

Η απάντηση είναι εύκολη: οι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι της εργατικής τάξης. Η πλειοψηφία τους υπηρετεί την τέχνη βγάζοντας από λίγα έως ελάχιστα χρήματα, δουλεύοντας για εργοδότες, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, των οποίων ο μισθός μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, είναι μόνο μια μικρή επιστροφή της πραγματικής αξίας της εργασίας τους.

Ειδικότερα, στον χώρο της τέχνης, πίσω από τα φανταχτερά θεάματα και τα δημοφιλή ονόματα βρίσκονται χιλιάδες μουσικοί, ηθοποιοί, εικονολήπτες, ηχολήπτες και πόσες ακόμα ειδικότητες που ζουν σε συνθήκες επισφάλειας, ή ακόμα και σε συνθήκες σχετικής ή και απόλυτης φτώχειας. Όλοι αυτοί οι χιλιάδες είναι που πλήττονται από την υποβάθμιση των πτυχίων και την εξουσιαστική αλαζονεία του κράτους και όχι κάποιοι λίγοι που πλουτίζουν από χορηγούς, μανατζεριλίκια, καναλάρχες και επιχειρηματίες του «πολιτισμού».

Υποβαθμίζεται βεβαίως και η ίδια η τέχνη. Απαξιώνεται το προϊόν της πνευματικής και καλλιτεχνικής έμπνευσης που ανυψώνει τον άνθρωπο και τον μεταμορφώνει από φυσικό άνθρωπο του ενστίκτου σε κοινωνικό άνθρωπο της δημιουργίας. Είναι ακριβώς αυτός ο κοινωνικός χαρακτήρας του ανθρώπου που αποξενώνεται μέσα στο σύστημα του καπιταλισμού και του κράτους από την ίδια του την ουσία. Είναι ο άνθρωπος που από κοινωνικό ον ξεπέφτει σε εγωιστικό και ατομικιστικό ον, που ρυθμίζεται έτσι ώστε να ζει για να επιτελεί το πιόνι στην κοινωνική παραγωγή, τον καρπό της οποίας πάντα γεύονται οι λίγοι και όχι οι πολλοί που τον δημιούργησαν.

Η τέχνη όχι ως εμπόρευμα, αλλά ως η ανύψωση του ελεύθερου κοινωνικού ανθρώπου πάντα θα ασφυκτιά μέσα στα εξουσιαστικά και εκμεταλλευτικά συστήματα. Οι εξουσίες πάντα θα εχθρεύονται τους ανθρώπους της τέχνης που δεν την υπηρετούν. Θα βρίσκονται πάντα στο στόχαστρο, γιατί οι εξουσίες γνωρίζουν καλά πως οι ασυμβίβαστοι άνθρωποι της καλλιτεχνικής δημιουργίας, που εμπνέονται και τροφοδοτούνται από τα λαϊκά πάθη, είναι αυτοί που θα γεννήσουν τα μεγάλα αριστουργήματα για τον λαό και την εργατική τάξη και όχι για τα κέρδη τους. Ξέρουν, ότι σε αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται οι επόμενοι αγωνιστές που θα παλέψουν να τους ανατρέψουν. Γι’ αυτό και τους φοβούνται, γι’ αυτό και τους πολεμούν.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ: protaanka.espivblogs.net & anarchism.espivblogs.net

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: protaanka@espiv.net & facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.