17 Απριλίου, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Την ώρα που η κυβέρνηση, οι φιλικοί της δημοσιογραφικοί όμιλοι και οι ισχυροί επιχειρηματικοί, πολιτικοί και τραπεζικοί παράγοντες της χώρας θριαμβολογούν για την «ανάπτυξη» και τα “θετικά” μακροοικονομικά μεγέθη, την ώρα που όλοι αυτοί και σε συμπαράταξη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλούνται την «σταθερότητα» και όλοι μαζί συμφωνούν για το «τέλος της μνημονιακής εποχής», η πραγματικότητα στέκει κυνικά αμείλικτη μέσα στην καθημερινότητα της κοινωνικής πλειοψηφίας: οι μισθοί κατακρεουργούνται από το δυσβάστακτο κόστος διαβίωσης, τα εργατικά κεκτημένα ισοπεδώνονται, η εργατική τάξη από την μία ξεζουμίζεται και από την άλλη δολοφονείται στα εργοδοτικά κάτεργα, οι δημόσιες παροχές συρρικνώνονται, τα “κάστρα” του πάλαι ποτέ «κράτους πρόνοιας» μπαίνουν σε πωλητήριο, η πολιτική των επιδομάτων-ψίχουλων τερματίζεται, όχι φυσικά από την “ανάπτυξη” και την κοινωνική “ευημερία” που την καθιστούν αχρείαστη, αλλά εξαιτίας της δέσμευσης του ελληνικού κράτους στους δημοσιονομικούς κανόνες της διεθνούς εποπτείας και της επιστροφής των μνημονιακών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό και υπό το φόντο των διεθνών ιμπεριαλιστικών αιματοχυσιών, η γενική πανεργατική απεργία της 17ης Απριλίου που κηρύχτηκε από την ξεπουλημένη εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΣΕ, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θέλει τάχα να τονώσει το αγωνιστικό φρόνημα του εργατικού κινήματος και να προωθήσει τις διεκδικήσεις του. Στην πραγματικότητα, έρχεται ως μια πιστολιά στον αέρα, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Έρχεται για να ικανοποιήσει μερικώς την ταξική ανοδικότητα που παρατηρείται σε μια σειρά από κλάδους και σε μια σειρά από εργατικούς αγώνες το τελευταίο διάστημα. Aγώνες για την διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, για μέτρα προστασίας και καλύτερες συνθήκες και ωράρια εργασίας. Αγώνες που παρά την όποια μερικότητα τους επιβεβαιώνουν συνεχώς ότι μόνο η συλλογική πάλη μπορεί να φέρει νίκες και ότι μόνο μέσα από αυτούς, μπορούμε να γίνουμε ισχυροί και να αναχαιτίσουμε την κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Υπό την πίεση, λοιπόν, της μαζικής και από τα κάτω εργατικής απαίτησης για πραγματικές απεργίες που θα μπήγουν το μαχαίρι στον λαιμό της εργοδοσίας, η ΓΣΕΕ δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Αυτήν ακριβώς την απαίτηση θα κάνουν αύριο πράξη και χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα κόντρα στις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της ΑΔΕΔΥ. Γιατί η απεργία ανήκει στον κόσμο της δουλειάς και όχι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες –πατερίτσες του κράτους, των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Γιατί τα συνδικάτα, ως μοχλοί πίεσης και συλλογικά όργανα των εργαζομένων, θα πρέπει να βρίσκονται στα δικά τους χέρια, ακηδεμόνευτα, ριζοσπαστικά, με ισότιμη συμμετοχή στην λήψη και την εκτέλεση των αγωνιστικών τους αποφάσεων και όχι στα χέρια των δοτών του κεφαλαίου μέσα στο εργατικό κίνημα ή στα χέρια των σταλινικών γραφειοκρατών του ΠΑΜΕ.

Το ιστορικό πλαίσιο της εποχής μας απαιτεί την ταξική ανασυγκρότηση της εργατικής τάξης και την ανάδειξη της ως συλλογική δύναμη ανατροπής. Κόντρα στον κοινωνικό κατακερματισμό, την  διάρρηξη των συλλογικών δεσμών της κοινωνίας, την περιστοίχιση γύρω από επίπλαστες ατομικές ταυτότητες. Η επαναστατική προοπτική, σε πείσμα των θιασωτών του «τέλος της ιστορίας» και των «ιδεολογιών» και σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι οι κοινωνίες είναι στατικές και ο καπιταλισμός ο τερματικός σταθμός τους, θα ανοιχτεί μέσα από τους αγώνες των καιρών μας και θα εμπνεύσει ξανά τα εκατομμύρια των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων ανθρώπων για μια άλλη κοινωνία, στο ύψος των αναγκών και των ονείρων τους.

Απέναντι στην πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και των πολέμων, απέναντι στην καθημερινή λεηλασία του εργαζόμενου λαού και της κοινωνικής πλειοψηφίας που παράγει όλο τον πλούτο και ζει με ψίχουλα, η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι πάντα αυτή των αγώνων, των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων.

17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΑΣΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΒΕΟΔ

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.