Παρεμβάσεις σε σχολεία των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού για το νέο σχολικό έτος

Αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων – Καματερού παρεμβάσεις σε σχολεία των περιοχών σχετικά με τις συνθήκες έναρξης του σχολικού έτους, τις ελλείψεις, τις αντιδράσεις, τους αγώνες που έρχονται. Παραθέτουμε το κείμενο που μοιράζεται στο πλαίσιο των δράσεων:

Το νέο σχολικό έτος να είναι αγωνιστικό, καταληψιακό, συγκρουσιακό”

Η έναρξη του νέου σχολικού έτους έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για όλους. Μετά τον μαζικό αυτοεγκλεισμό και το “μένουμε σπίτι”, μετά τη βίαιη απώλεια της κοινωνικότητας μας, των φίλων, των παρεών μας, μετά από όλα όσα στερηθήκαμε λόγω της εγκληματικής ανεπάρκειας του κράτους να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας χωρίς να θυσιαστεί ο κοινωνικός βίος, τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας. Και μόνο με οργανωμένους αγώνες μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Λένε, το κράτος και τα ΜΜΕ, ότι όλα εξαρτιόνται από την “ατομική ευθύνη”. Με τον όρο “ατομική ευθύνη”, το κράτος προσπαθεί να απεκδυθεί των δικών του ευθυνών. Να απαλλαγεί από τις ευθύνες του για την ελλειπή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, για τις ανεπάρκειες στα σχολεία, την άρνηση να προσλάβει καθηγητές, καθαρίστριες/ες, να προσφέρει δωρεάν τεστ. Είναι το ίδιο κράτος που πληρώνει εκατομμύρια στα τηλεοπτικά κανάλια για να κάνουν προπαγάνδα, που αγοράζει οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων, που τοποθετεί πανάκριβες ζαρντινιέρες στο κέντρο της Αθήνας για να ομοιάζει με “ευρωπαϊκή πρωτεύουσα” (sic). Ακόμη, με τον όρο “ατομική ευθύνη”, το κράτος επικαλείται το “ατομικό συμφέρον”, εκείνο που αντίκειται στην συλλογική δυνατότητα των ανθρώπων να οργανώνονται, να δημιουργούν, να δρουν χωρίς την διαμεσολάβηση του.

Η έναρξη της νέας χρονιάς θα σηματοδοτήσει μια νέα επίθεση κατά των μαθητών/τριών και της νεολαίας από την πλευρά του κράτους. Το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν και είναι μηχανισμός προπαγάνδας, μονομερών ιστορικών γνώσεων, εθνικιστικής πλύσης εγκεφάλου, μηχανισμός προετοιμασίας των νέων για να εισέλθουν στην εργασιακή ζούγκλα με υποτακτική συνείδηση, χωρίς αγωνιστικό πνεύμα και κριτική σκέψη. Αυτός ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος διαχρονικά έχει σκοντάψει πάνω στην αντίσταση των μαθητών/τριών και τους αγώνες, τις μαχητικές καταλήψεις κ.α..

Υπάρχουν πάντα πολλοί λόγοι για να αντισταθούμε. Να εξεγερθούμε, να οργανώσουμε καταλήψεις. Υπάρχουν και οι μη ουσιαστικοί λόγοι. Για παράδειγμα, οι συνωμοσιολογικές και αντιεπιστημονικές θεωρίες σχετικά με την χρήση της μάσκας και την μη ύπαρξη του κορονοϊού δεν αποτελούν μια μορφή αντίστασης στο σύστημα. Σίγουρα σε κανέναν/καμία μας δεν αρέσει το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά υπάρχουν άλλοι πιο σημαντικοί λόγοι για να αντισταθούμε. Αναρωτιόμαστε άλλωστε, που ήταν όλοι αυτοί που αντιδρούν στις μάσκες, όταν κόβονταν μισθοί, συντάξεις, τσακίζονταν δικαιώματα, όταν η αστυνομία άνοιγε κεφάλια μαθητών και φοιτητών στις διαδηλώσεις; Μάλλον τότε, ασχολούνταν με τα “Εξάρχεια” και τους “κακούς αναρχικούς” και συμφωνούσαν με τις κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και τις συμμορίες της αστυνομίας. Ίσως…

Κατά την γνώμη μας, πραγματική αντίδραση και σοβαροί λόγοι για ένα κίνημα καταλήψεων ενάντια στα αντικοινωνικά τους σχέδια είναι η απαίτηση για δωρεάν τεστ, η μείωση των αριθμών των τμημάτων, η πρόσληψη προσωπικού. Είναι ακόμη, η αντίσταση στην εθνικιστική προπαγάνδα, στις παρελάσεις, στα νέα μνημόνια, η πάλη ενάντια στους πολέμους, στις κοινωνικές ανισότητες, στην φτώχεια, στον σεξισμό και τον ρατσισμό, ο αγώνας ενάντια στην αστυνομική βία.

Ενόψει της δύσκολης χρονιάς που έρχεται και ενόψει όλων αυτών των αγώνων, σας καλούμε σε επικοινωνία, δράση και αγώνα. Σας καλούμε να οργανώσουμε από κοινού την αντίσταση, τους νέους αγώνες, τις επόμενες κινητοποιήσεις. Σας καλούμε σε συνεργασία, γνωριμία και διάλογο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.