Να περάσει το πάρκο τρίτση στα χέρια του λαού

Το διάστημα αυτό πραγματοποιούνται δράσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση και λεηλασία του πάρκου τρίτση καθώς και για την διάδοση και το άνοιγμα μιας πρότασης κοινωνικοποίησης του. Παραθέτουμε ενδεικτικές φωτογραφίες και το κείμενο-πρόταση που διανέμεται στις περιοχές των Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου και σε επισκέπτες/τριες του πάρκου.

Να περάσει το πάρκο Τρίτση στα χέρια του λαού

Το πάρκο τρίτση αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο των Βαλκανίων με έκταση 2.500 στρεμμάτων. Από αυτά, τα περισσότερα είναι καταπατημένα για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Ο κατακερματισμός του πάρκου έχει οδηγήσει στο να βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του στα χέρια ιδιωτικών ιδιοκτητών (π.χ. Σερπιέρης), εμπορικών κέντρων (βλ. escape) καθώς και έρμαιο λεηλασίας και εκμετάλλευσης από τις δημοτικές αρχές. Η τοπική κοινωνία καθώς και οι επισκέπτες του πάρκου απ’ όλη την Αττική είτε δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα σημεία τα οποία είναι κλειστά, είτε η μόνη που τους επιτρέπεται είναι αυτή του καταναλωτή.

Το τμήμα του πάρκου που παραμένει δημόσιο και ελεύθερο στην πρόσβαση (γύρω στα 1000 στρέμματα) χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνεται, περιφράσσεται και απειλείται από την συνεχή εμπορευματοποίηση. Βρίσκεται ρημαγμένο από τις πολιτικές των τοπικών και περιφερειακών αρχών και παραδομένο σε επιχειρηματικές ορέξεις που επιτείνουν της εγκατάλειψη του και το μετατρέπουν σε επενδυτικό φιλέτο ιδιωτικών συμφερόντων.

Το πάρκο τρίτση όμως δεν είναι μόνο ένα μεγάλο πάρκο υπό λεηλασία και διαρκή συρρίκνωση. Είναι ένας ανεκτίμητος φυσικός πλούτος μέσα στον αστικό ιστό. Η υπεράσπιση του είναι υπόθεση όλων των κατοίκων της περιοχής και των ανθρώπων που το επισκέπτονται. Η εικόνα του πάρκου έτσι όπως το γνωρίζουμε με την διάλυση των υγροβιότοπων, την απειλή της άγριας και σπάνιας πανίδας, την εμπορευματοποίηση και τις περιφράξεις δεν έχει καμία σχέση με αυτή που θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει. Άλλωστε το μεγάλο μέρος του πάρκου που παραμένει κλειστό για λογαριασμό των σύγχρονων καπιταλιστών τσιφλικάδων δεν το έχουμε καν γνωρίσει.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε πόσα σχέδια οικονομικής εκμετάλλευσης του πάρκου θα δρομολογηθούν και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα ολοκληρώνοντας την καταστροφή του. Όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων, της πανδημίας, χάσαμε πολλά. Και όσο ο καιρός περνά θα χάνουμε και περισσότερα αν δεν αντισταθούμε. Οι τόποι που μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε αλλάζουν όψη και γίνονται χειρότεροι απ’ ότι τους παραλάβαμε. Η ανάπτυξη τους δεν είναι ανάπτυξη για εμάς που ζούμε σε αυτούς. Μαζί με την μεταμόρφωση των πόλεων σε ακόμα πιο πληκτικούς τσιμεντότοπους αλλάζουν και οι συνθήκες ζωής μας: φτώχεια, απόγνωση, κοινωνικοί αποκλεισμοί, συντριβή του μελλοντικού ορίζοντα της νεολαίας.

Η δική μας πρόταση για το πάρκο τρίτση είναι ταυτόσημη με τις συνολικές πολιτικές μας θέσεις και προτάσεις για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας ώστε να πάρουμε εμείς τις τύχες στα χέρια μας. Κανένας σωτήρας και καμία «προοδευτική κυβέρνηση» δεν πρόκειται να μας απαλλάξει από τα δεινά και δεν ξέρουμε αν υπάρχουν άνθρωποι πλέον που να πιστεύουν το αντίθετο χωρίς να συνδέονται με ιδιαίτερα συμφέροντα και να μην ανήκουν στην μικρή τάξη των εκμεταλλευτών. Εμείς πιστεύουμε ότι ο λαός, η εργατική τάξη και η νεολαία μπορούμε χωρίς κράτος και αφεντικά, μπορούμε χωρίς εξουσίες και αφέντες. Σε αυτό το πλαίσιο οικοδομείται και η πρόταση μας για το πάρκο τρίτση: να περάσει κάτω από λαϊκή διαχείριση.

Αυτό που προτείνουμε είναι το πάρκο να κοινωνικοποιηθεί από τους κατοίκους των περιοχών και να φύγει από τα χέρια των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, τον φορέα διαχείρισης και τα επιχειρηματικά αρπακτικά. Να αναλάβουμε την διαχείριση και την φροντίδα του όλες και όλοι εμείς. Η πρότασή μας βασίζεται σε 5 άξονες και θα συγκεκριμενοποιηθεί παραπέρα το επόμενο διάστημα, με στόχο να ανοιχτεί και να συζητηθεί στην τοπική κοινωνία και να γίνει υπόθεση όλων.

Προτείνουμε: την συνολική κοινωνικοποίηση –γης, κτηρίων, υποδομών- για την εξυπηρέτηση λαϊκών αναγκών και όχι κερδοσκοπικών. Να οικειοποιηθούμε το πάρκο, να το συνδιαμορφώσουμε και να το συνδιαχειριστούμε. Το πάρκο τρίτση ανήκει σε όλο τον λαό και όχι στο κράτος, τις τοπικές αρχές και τους επιχειρηματίες και μπορεί πράγματι να το πάρει ο λαός στα χέρια του εδώ και τώρα.

Προτείνουμε: την αξιοποίηση των φυσικών πόρων από την τοπική κοινωνία των Αγίων Αναργύρων, του Ιλίου και του Καματερού. Να πάρουμε στα χέρια μας την διαχείριση και την φροντίδα των αμπελώνων, των οινοποιείων, των ελιών, των φυστικόδεντρων, όλου του φυσικού πλούτου και να ισομοιράσουμε την συγκομιδή του. Να ανοίξουμε τα περιφραγμένα τμήματα του πάρκου και να καλλιεργήσουμε την γη συλλογικά για την κάλυψη των αναγκών μας.

Προτείνουμε: την κατάληψη και κοινωνικοποίηση των κτηρίων και την χρήση τους για κοινωνικούς σκοπούς (κοινοτικά ιατρεία, βιβλιοθήκες-αναγνωστήρια, γυμναστήρια, χώρους ψυχαγωγίας κ.α.) που θα ανήκουν σε όλους και όλες, θα βοηθάει ο καθένας και η κάθε μία με βάση τις ικανότητες του/της για την λειτουργία τους και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλες/ους. Μια υπηρεσία από την κοινωνία για την κοινωνία χωρίς εμπορευματικές-χρηματικές διαμεσολαβήσεις.

Προτείνουμε: την δημιουργία συλλογικών οργάνων λήψης αποφάσεων (λαϊκές επιτροπές, συμβούλια, συνελεύσεις) στις οποίες να εντάσσονται ομάδες διαχείρισης (κτηρίων, γης φροντίδας-καλλιέργειας, καθαρισμού, συντήρησης, διανομής αγαθών κ.α.) που σε συντονισμό μεταξύ τους και ισότητα όλων των μελών (ομάδων και ατόμων) να δώσουν πνοή στο σχέδιο κοινωνικοποίησης.

Προτείνουμε: τον σχηματισμό ομάδων περιφρούρησης που θα εμποδίσουν την επαναοικειοποίηση του πάρκου από το κράτος και το κεφάλαιο και θα βάλουν άμεσα φραγμό στην περαιτέρω εκμετάλλευση, ερημοποίηση και λεηλασία του.

Οι προτάσεις μας για λαϊκή διαχείριση και κοινωνικοποίηση του πάρκου τρίτση συνιστούν τμήμα και μικρογραφία των συνολικότερων πολιτικών μας θέσεων και προτάσεων. Οι διαχρονικές θέσεις του αναρχισμού για κοινοκτημοσύνη των μέσων παραγωγής αγαθών, συλλογική διανομή του πλούτου, από τα κάτω όργανα λήψης αποφάσεων με την συμμετοχή όλων των μελών της κοινωνίας και όχι από τους εκμεταλλευτές και καταπιεστές της, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ και είναι δίκαιες και εφαρμόσιμες.

Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Ιστότοποι: protaanka.espivblogs.net & anarchism.espivblogs.net

Επικοινωνία: protaanka@espiv.net & facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.