Για τους 5 νεκρούς εργάτες στη ΔΕΗ

Η παρακάτω ανακοίνωση μοιράζεται σε περιοχές και γειτονιές των δυτικών προαστίων

ΓΙΑ ΤΟΥΣ 5 ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ ΔΕΗ

Την 1η Απριλίου 3 εργάτες έχασαν ακαριαία την ζωή τους κατά την διάρκεια εκτέλεσης έργων της ΔΕΗ στην Εύβοια, όταν τους χτύπησε υψηλή τάση ρεύματος. Ένας ακόμη συνάδελφος τους τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι εργάτες δούλευαν για λογαριασμό της εργολαβικής εταιρείας Άκτωρ η οποία είχε αναλάβει τις επισκευές σε κολώνες της ΔΕΗ στην περιοχή. Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Απρίλη ένα ακόμη τραγικό «εργατικό δυστύχημα» έλαβε χώρα με 2 εργάτες να σκοτώνονται σε ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Και σ’ αυτή την περίπτωση, το έργο είχε αναλάβει εργολαβική εταιρεία, η ΑΒΑΞ και οι εργάτες εργάζονταν στον υπεργολάβο MUEHLHAN Cyprus Ltd.

Οι θάνατοι των Γιάννη Καρλατήρα, Γιώργου Τόσκα και Άλεξ Μπρούκα, έρχονται για να προστεθούν στην μακρά λίστα των εργατών/τριών που έχουν χάσει την ζωή τους στα καπιταλιστικά κάτεργα δουλεύοντας για να βγάλουν τα προς το ζην. Έρχονται για να προστεθούν στην μακρά λίστα των «εργατικών ατυχημάτων» που στην πραγματικότητα αποτελούν δολοφονίες με ταξικό πρόσημο κατά εργατών. Είναι γεγονός πως η λίστα των εργαζομένων που έχασαν την ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά εν ώρα εργασίας όλο και μεγαλώνει, αφήνοντας πίσω της κάθε χρόνο εκατοντάδες θανάτους και σοβαρά περιστατικά τραυματισμών για τα κέρδη των αφεντικών.

Οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, η κάθε δυνατή επιδίωξη από την πλευρά των αφεντικών για μείωση του εργατικού κόστους με την συνακόλουθη έλλειψη παροχής των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας για τους εργαζομένους, οι εντατικοποιημένοι ρυθμοί εργασίας οι οποίοι επιβάλλονται με στόχο την μέγιστη παραγωγικότητα του κεφαλαίου δημιουργούν εξαιρετικά επισφαλείς και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, οι οποίες εν τέλει οδηγούν σ’ αυτούς τους άδικους θανάτους εργατών. Οι δαπάνες των αφεντικών για παροχή μέτρων ασφαλείας μπαίνουν σε πρώτη μοίρα και έχουν μεγαλύτερη αξία για αυτούς απ’ ό,τι η ανθρώπινη ζωή, η ζωή των εργατών.

Είναι σαφές πως η εργατική τάξη μέσα στον καπιταλισμό αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμος πληθυσμός από το κεφάλαιο. Η ζωή των εργαζομένων δεν λαμβάνει καμία ιδιαίτερη αξία και η χρηστικότητα τους μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και το κράτος είναι η επιτέλεση της παραγωγής με το μικρότερο δυνατό κόστος για τα αφεντικά. Από τους θανάτους των εργατών στα διυλιστήρια μέχρι τα εργοστάσια, από τους θανάτους σε οικοδομικά έργα μέχρι τους θανάτους διανομέων πάνω στην άσφαλτο υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που τους ενώνει. Είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων από τα αφεντικά, είναι η απαξίωση της ζωής τους για τα καπιταλιστικά κέρδη. Να μην επιτρέψουμε άλλο αυτή την συνεχιζόμενη δολοφονία, να ανατρέψουμε το σύστημα που μας σκοτώνει, που μας καταδικάζει στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΡΩΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.