Κάτω τα χέρια από τον κόσμο της εργασίας

Η 26η Νοεμβρίου σημαδεύτηκε από την ψήφιση ενός νομοσχεδίου – λαιμητόμου για τον κόσμο της εργασίας το οποίο ήρθε να συντρίψει εργατικά κεκτημένα αιώνων και να επιβάλλει την σιωπή στα συλλογικά όργανα των εργαζομένων καταλύοντας συνδικαλιστικές ελευθερίες και θέτοντας ενισχυμένους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας. Το αντεργατικό/αντιαπεργιακό νομοσχέδιο ήρθε ως επιστέγασμα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της εντεινόμενης υποτίμησης της εργατικής τάξης που προωθούνται με γοργούς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Είναι πλέον καταφανής η επιλογή του κράτους να χρησιμοποιήσει προς όφελος του τις περιοριστικές συνθήκες που δημιουργεί το lockdown κατά της οργάνωσης μαζικών συλλογικών αντιστάσεων και αγώνων, ώστε να περάσει ανενόχλητα μια σειρά από αντιδραστικά, αντεργατικά και αντικοινωνικά νομοσχέδια και μέτρα.

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου η αστυνομική καταστολή με τη σφραγίδα του κράτους έδρασε ενεργά σε όλη τη χώρα. Η κήρυξη της απεργίας στάθηκε αγκάθι στον κρατικό οργανισμό για ακόμη μια φορά. Η ΕΛ.ΑΣ με τακτικές επιβολής προστίμων, ξυλοδαρμών και βίας έκανε και πάλι τη δουλειά της. Στη πόλη των Ιωαννίνων στόχος ήταν οι εργάτριες και οι εργάτες που απέργησαν και βγήκαν στους δρόμους ενάντια στο προς ψήφιση έκτρωμα. Το πρωτοβάθμιο σωματείο της ΣΒΕΔΙ κάλεσε τους συναδέλφους/ισσες του κλάδου να κατεβούν στον δρόμο για να διαδηλώσουν με το Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων σε κοινό μπλοκ. Η ΕΛ.ΑΣ φρόντισε εκείνη την ημέρα να αποκλείσει την περιοχή του Κουρμανιού και έτσι η διαδήλωση μεταφέρθηκε από το εργατικό κέντρο στην Περιφέρεια.

Τα σωματεία των εργατών χτυπήθηκαν αδικαιολόγητα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Με πρωτοφανείς εικόνες που ξεδιπλώθηκαν στη πόλη και καταστολή άγριας βίας οι δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ ξυλοκόπησαν με γκλοπιές και μπουνιές τα κεφάλια των απεργών σε μια διαρκή καταδίωξη. Το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός και η σύλληψη 2 μελών της ΣΒΕΔΙ και 10 ακόμη προσαγωγές διαδηλωτών/τριών στους οποίους κόπηκε και πρόστιμο για την παραβίαση των μέτρων της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το όλο σκηνικό της καταδίωξης καθώς και οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στην συνέχεια στους 2 συλληφθέντες αποδεικνύουν ολοφάνερα πόσο βρώμικο ρόλο παίζει το κράτος ενάντια στην τάξη μας.

Εμείς δεν πέφτουμε από τα σύννεφα ούτε εκπλαγήκαμε από τις πράξεις της ΕΛ.ΑΣ, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει καταστολή και βία και με ποιες πρακτικές χτυπούν την εργατική τάξη. Γνωρίζουμε πως στο κέντρο της στρατηγικής του κράτους για την καταστολή βρίσκεται το τσάκισμα των ταξικών/κοινωνικών αγώνων ώστε να μπορεί να επιβάλλει πλήρως και ανενόχλητα τους δικούς του όρους ισχύος μέσα στον κοινωνικό ανταγωνισμό. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που φοβούνται κράτος και αφεντικά είναι η στιγμή που οι εκμεταλλευόμενοι αυτού του κόσμου θα κατανοήσουν την συλλογική τους δύναμη, θα οργανωθούν και θα σπάσουν τις αλυσίδες της υποταγής τους. Εμείς από την πλευρά μας θα στεκόμαστε πάντα απέναντι τους και θα τρέφουμε ατέρμονο μίσος και μένος ταξικό για κάθε έμμισθο κρατικό φρουρό που θα σηκώνει χέρι εναντίον μας. Με όπλο την αλληλεγγύη μας και το ασίγαστο πάθος μας για μια άλλη κοινωνία, απελευθερωμένη από την μισθωτή σκλαβιά και την κρατική καταπίεση στηρίζουμε τους 2 συλληφθέντες και σηκώνουμε ανάστημα ενάντια στο κράτος και τις τακτικές του.

Άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών των 2 συλληφθέντων

Αλληλεγγύη σε όσους/ες βρέθηκαν στους δρόμους στις 26/11

Η εργατιά στους δρόμους – Μίσος ταξικό για τους δυνάστες των ζωών μας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.