Στήριξη της συγκέντρωσης ενάντια στην ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα

Ο νέος ποινικός κώδικας που ψηφίζεται σήμερα στην βουλή εμπεριέχει μια σειρά από αντιδραστικές διατάξεις που αναβαθμίζουν το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κράτους, προωθώντας σε μια σειρά από περιπτώσεις την αύξηση του χρόνου εγκλεισμού στις φυλακές, την περαιτέρω χρηματική απομύζηση των υποδίκων και των κρατουμένων, την περιστολή δικαιωμάτων, καθώς και το χτύπημα της αγωνιστικής δράσης. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε συνοπτικά, τις προβλέψεις του για την πιθανότητα φυλάκισης για πλημμελήματα, την αύξηση των ήδη μεγάλων ποσών της χρηματικής αποζημίωσης για την εξαγορά ποινής και των παραβόλων της δίκης, τα νέα εμπόδια για την δυνατότητα υφ’ όρων αποφυλάκισης και άσκησης έφεσης, την πρόβλεψη για ποινή διατάραξης της “ειρήνης” απλώς για φωνές διαμαρτυρίας σε κινητοποιήσεις έξω από κρατικούς θεσμούς. Ο νέος ποινικός κώδικας είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει τεράστια αύξηση των κρατουμένων μέσα στα κελιά της δημοκρατίας, σε μια συνθήκη που αυτές ήδη ασφυκτιούν από υπερπληρότητα και χαρακτηρίζονται από άθλιες συνθήκες κράτησης, όπως επανειλημμένα έχουν καταγγείλει οι ίδιοι οι κρατούμενοι μέσα σ’ αυτές, δημιουργώντας έτσι και τις προϋποθέσεις για μια μελλοντική “συζήτηση” αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικών φυλακών.

Σε περιόδους υποχώρησης των αγώνων και των αντιστάσεων, όπως αυτή που διανύουμε και με την συνακόλουθη αρνητική για τις δυνάμεις της εργασίας μεταβολή των συσχετισμών πολιτικής δύναμης και επιρροής που έχουν διαμορφωθεί, η επιθετικότητα και οι επιχειρούμενες αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος του κράτους και του κεφαλαίου έρχονται με την μορφή χιονοστιβάδας, όπως μπορούμε να διακρίνουμε από μια σειρά νομοσχέδια που έχουν περάσει ή επιχειρούνται να περάσουν το τελευταίο διάστημα (βλ. αντεργατικά νομοσχέδια, προσπάθεια για παράκαμψη όσων διατάξεων του άρθρου 16 δεν είχαν ήδη παραβιαστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις κ.α). Έτσι, και ο νέος ποινικός κώδικάς, έρχεται προς αυτή την κατεύθυνση για να θωρακίσει και να αναβαθμίσει έτι περισσότερο το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κράτους, χτυπώντας τα ταξικά προσδιορισμένα κομμάτια της κοινωνίας και τους αγωνιζόμενους. Με τις νέες διατάξεις του ποινικού κώδικα που έρχονται προς ψήφιση, ξέρουμε ποιοι θα την “πληρώσουν”: οι κατατρεγμένοι και οι αγωνιζόμενοι αυτού του κόσμου και όχι οι πραγματικοί εγκληματίες που βρίσκονται σε κυβερνητικούς θώκους, διευθυντικές θέσεις και άλλοι ισχυροί με πλάτες που μένουν στο απυρόβλητο.

Το έδαφος για την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα είχε στρωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα με την συνεχή συστημική προπαγάνδα για την αύξηση της εγκληματικότητας και την αναγκαία λήψη μέτρων καταστολής για αυτή. Μια συζήτηση που πάντα αποκρύπτει τα ταξικά και κοινωνικά αίτια της “εγκληματικότητας”, τα οποία βρίσκονται στην ίδια την φύση του συστήματος και επομένως δεν μπορούν να “λυθούν” από το ίδιο με την αύξηση της καταστολής, των ποινών και τον εγκλεισμό στα κελιά της αστικής δημοκρατίας, πολλώ δε μάλλον, να κάμψει από μόνη της την ταξική πάλη και την κοινωνική αντίσταση. Η αστική δικαιοσύνη και το έχουμε οι αναρχικοί ζήσει στο πετσί μας αυτό, πάντα ήταν και πάντα θα είναι ταξική και εκδικητική με τους εχθρούς της. Οι αναδιαρθρώσεις των τελευταίων χρόνων δεν συνιστούν κάποια “πολιτειακή εκτροπή” ή το προϊόν εμμονής μιας “ακροδεξιάς κυβέρνησης” και του καθεστώτος “της”. Οι κυβερνήσεις ως υπηρέτες του αστικού πολιτικού συστήματος, του κράτους και του μεγάλου κεφαλαίου σκληραίνουν ή αμβλύνουν την καταστολή της ταξικής πάλης με κριτήριο τους συσχετισμούς δύναμης που επικρατούν σε μια ορισμένη ιστορική στιγμή μέσα σε αυτήν, με κριτήριο το επίπεδο της έντασης και της ανάπτυξης των αγώνων, με κριτήριο την φάση στην οποία βρίσκεται γενικότερα ο κοινωνικός ανταγωνισμός. Είναι το κράτος και η αστική τάξη που χτυπάει την τάξη μας και τους αγώνες της και όχι μια “εμμονική” κυβέρνηση που πρέπει να “ανατραπεί” για να έρθει στα πράγματα μια “άλλη” κυβέρνηση σαν αυτή που κοντά μια δεκαετία πριν συνέβαλλε στην διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας τόσο σε πολιτικό / οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό / κινηματικό επίπεδο.

Απέναντι στην συνθήκη της αυξανόμενης καταστολής και της διαρκούς απειλής του εγκλεισμού, πρέπει να αντισταθούμε και αυτή είναι μια υπόθεση που αφορά συνολικά την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των εργαζομένων, των άνεργων και των σπουδαστών που πάντα χτυπιέται σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτή η κοινωνική πλειοψηφία είναι που πρέπει να οργανώσει την αντίσταση και την πάλη της στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές και να αναπτυχθεί σε δύναμη ανατροπής στους δρόμους των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, με τον οργανωμένο αναρχισμό στην εμπροσθοφυλακή της μάχης για την ιστορικά αναγκαία επανάσταση που όσο ποτέ άλλοτε απαιτούν οι βάρβαροι καιροί που ζούμε.

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ, ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.