Παρέμβαση στην «Εφ.Συν.» για την Πόλα Ρούπα και τον Νίκο Μαζιώτη

Πριν λίγη ώρα συντρόφισσες και σύντροφοι της συλλογικότητας μας προχώρησαν σε παρέμβαση στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας αλληλεγγύης στην Πόλα Ρούπα και τον Νίκο Μαζιώτη που έχει καλεστεί για σήμερα 9/2 από την “Συνέλευση Αλληλεγγύης στα καταδικασμένα μέλη του Ε.Α.”

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης.

Οι αναρχικοί σύντροφοι Πόλα Ρούπα και Νίκος Μαζιώτης, έχουν καταδικαστεί για την δράση της ένοπλης αναρχικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας. Ο Επαναστατικός Αγώνας από το 2003 έως το 2017, επιτέθηκε σε ένα σύνολο στόχων της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας καθώς και ενάντια σε μηχανισμούς προστασίας του καθεστώτος (δικαστήρια, αστυνομία). Αμφότεροι οι σύντροφοι, ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για την δράση της οργάνωσης και υπερασπίστηκαν σθεναρά το δίκαιο των αντιστασιακών ενεργειών της, τους αγωνιστικούς σχεδιασμούς που υπηρέτησαν μέσα από τις γραμμές της και το σύνολο των θέσεων, των αναλύσεων και των προτάσεων που αυτή δημοσιοποίησε καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής της.

Το τίμημα που κλήθηκαν να πληρώσουν για τις αγωνιστικές τους επιλογές μέσα από τον Επαναστατικό Αγώνα οι σύντροφοι, δεν ήταν μικρό ούτε μη αναμενόμενο. Εκφράστηκε σε πολυετή αιχμαλωσία και τεράστιες ποινές κάθειρξης, που με βάση το ίδιο το νομικό πλαίσιο του αστικού καθεστώτος, τόσο η Πόλα Ρούπα όσο και ο Νίκος Μαζιώτης, έχουν ήδη εκτίσει. Παρόλα αυτά και ενώ η Πόλα Ρούπα έχει από τις 17 Νοεμβρίου 2023 αποφυλακιστεί, το κράτος και τα σκυλιά του επιχειρούν να ανατρέψουν την απελευθέρωση της και να την επιστρέψουν στην φυλακή. Συγκεκριμένα, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, ο αντιεισαγγελέας εφετών Εύβοιας προχώρησε πραξικοπηματικά σε έφεση στην απόφαση υφ’ όρων απόλυσης της Πόλας Ρούπα, αξιώνοντας την αναίρεση του βουλεύματος του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θήβας, με βάση το οποίο αποφυλακίστηκε. Πρόκειται σαφώς για μια υπαγορευμένη από ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας απόφαση και όχι για μια μεμονωμένη “πρωτοβουλία” του εν λόγω ανδρείκελου. Για μια απόφαση που εξυπηρετεί τις βλέψεις για εκδίκηση και την “διόρθωση” μιας απόφασης που δεν ικανοποίησε πολιτικά ψηλά ιστάμενους.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Μαζιώτης έρχεται αντιμέτωπος με αλλεπάλληλες εκδικητικές απορρίψεις των αιτήσεων αποφυλάκισης που έχει καταθέσει. «Όρος» για την έγκριση της αποφυλάκισης, όπως αποδεικνύουν τα σκεπτικά των αποφάσεων, δεν είναι αν πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις αλλά η απόσπαση δήλωσης μετάνοιας, την οποία του ζητούν οι κρατικοί βασανιστές προκειμένου να εξετάσουν αν θα τον αποφυλακίσουν.

Ο ίδιος από την μεριά του, έχει απαντήσει ότι «κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί  ΠΟΤΕ» και ότι «ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια δεν θα αλλάξει (μεταστραφεί) ο χαρακτήρας μου ούτε θα αλλάξουν οι ιδέες μου, ούτε θα ζητήσω –αν είναι αυτό που θέλουν– συγγνώμη για τα πειθαρχικά, ούτε θα αλλάξει η στάση μου για τις πράξεις για τις οποίες βρίσκομαι ήδη κατά λιγότερο από 11 χρόνια στη φυλακή. Προκατέλαβα μάλιστα ότι η στάση μου δεν θα αλλάξει ούτε στο επόμενο συμβούλιο σε μερικούς μήνες εάν με απορρίψουν τώρα, ούτε καν σε 3 χρόνια και κάτι ή (μαζί με εργασία) όταν θα με αποφυλακίσουν αναγκαστικά με λήξη ποινής και όχι με αναστολή.»

Απέναντι στο κρατικό μένος και την προσπάθεια παράτυπης παράτασης των ποινών τους, οι σύντροφοι δεν είναι μόνοι τους. Έχουν κερδίσει την αλληλεγγύη και την εκτίμηση μεγάλων κομματιών της κοινωνίας με την αγωνιστική τους συνέπεια και την αγωνιστική τους υπερηφάνεια όλα αυτά τα χρόνια. Το πολιτικό τους εκτόπισμα, με την δράση, την ανάλυση και την στάση τους απέναντι στις διώξεις και την αιχμαλωσία, υπερβαίνει κατά πολύ την “φήμη” και την αναγνώριση εντός των ορίων ενός πολιτικού χώρου, όπως του δικού μας, έτσι όπως αυτός υφίσταται στην δεδομένη χρονική και ιστορική συγκυρία.

Κι αυτό, θα πρέπει να το συνυπολογίσουν άπαντες.

Γιατί, στο πλάι του κρατικού μηχανισμού στον πόλεμο κατά των αγωνιστών συντρόφων του Ε.Α. βρέθηκαν εγκάθετοι όλων των κυβερνητικών κομμάτων και αξιοποιήθηκαν τα ελεγχόμενα μέσα τους ουκ ολίγες φορές.. Ανάμεσα τους και αρθρογράφοι της ΕΦΣΥΝ στην οποία σήμερα, ημέρα πανελλαδικής δράσης αλληλεγγύης στα μέλη του Ε.Α., παρεμβαίνουμε .

• Με την τρομο-αρθρογραφία του Μάνου Τσαλδάρη «χαιρέτισε» την σύλληψη της Πόλας Ρούπας το 2017, με πομπώδεις και επαινετικούς τίτλους για τα ένστολα τάγματα εφόδου της ΕΛΑΣ που «την έπιασαν στον ύπνο».

• Με την δημοσίευση (από τον ίδιο αρθρογράφο) ψευδών πληροφοριών προερχόμενων από την ΓΑΔΑ, που καταδείκνυαν δήθεν «παράλληλες διαδρομές» ένοπλων οργανώσεων με τον Ε.Α., χαμένα «κρησφύγετα» και «οπλισμούς» έως και υπόνοιες για την δημιουργία νέας “τρομοκρατικής” οργάνωσης από την Πόλα Ρούπα κατά το διάστημα που βρισκόταν καταζητούμενη σε καθεστώς παρανομίας.

• Με τον αήθη πόλεμο στην απεργία πείνας των μελών του Επαναστατικού Αγώνα το 2017 και τις βρωμιές της Άντας Ψαρρά που χαρακτήριζε “ακατανόητη, βίαιη και επικίνδυνη ενέργεια” την πυρπόληση του σταθμού του φύλακα όπου ήλεγχε την πτέρυγα όπου ο Μαζιώτης κρατούνταν και βρισκόταν σε πολύμηνη απομόνωση. Το τότε κυβερνητικό παπαγαλάκι δεν δίστασε να εκφράσει την χυδαία πολεμική της σε έναν απεργό πείνας που ρισκάριζε την ζωή του διεκδικώντας αυτονόητα και στοιχειώδη αιτήματα και αντιστάθηκε στο άκουσμα της ανακοίνωσης για ακούσια νοσηλεία.

Δεν θα ξεχάσουμε λοιπόν ποτέ, κανέναν από αυτούς που έπαιξαν βρώμικο ρόλο και συνέργησαν στο καθεστώς εξαίρεσης και την κατασυκοφάντηση των συντρόφων, είτε στις περιόδους που παριστάνουν τους «φιλεύσπλαχνους φίλους των κινημάτων» και των πολιτικών κρατούμενων για να εισπράξουν κομματικά οφέλη τα αφεντικά τους ή ιδίoν όφελος, είτε στις εποχές που τα αφεντικά τους βρίσκονταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης και προωθούσαν την εξόντωση των συντρόφων μας.

Ενόψει τέλος, των κρίσιμων αποφάσεων που θα κρίνουν αν η Πόλα Ρούπα θα επιστρέψει στην φυλακή αλλά και ενόψει των επόμενων αιτήσεων αποφυλάκισης του Νίκου Μαζιώτη, υψώνουμε την φωνή και την γροθιά της αλληλεγγύης μας.

Καλούμε όλο τον αγωνιζόμενο κόσμο που το διάστημα αυτό βρίσκεται στους δρόμους, να κάνει την υπόθεση της απελευθέρωσης της Πόλας Ρούπας και του Νίκου Μαζιώτη, δική του υπόθεση.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΑΖΙΩΤΗ
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΦΟΥΝΤΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ: protaanka.espivblogs.net & anarchism.espivblogs.net
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: protaanka@espiv.net & facebook

Παραπέμπουμε στα κείμενα των ίδιων των συντρόφων.
1) https://athens.indymedia.org/post/1628265/
2) https://athens.indymedia.org/post/1628112/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.