Κείμενο που μοιράζεται στο πλαίσιο δράσεων για την ακρίβεια

Το παρακάτω κείμενο μοιράζεται σε δημόσιες υπηρεσίες, super markets και γειτονίες των δυτικών προαστίων

Στην ακρίβεια απαντάμε με στάσεις πληρωμών και οργανώσεις βάσης

Η εκτόξευση του πληθωρισμού έχει επιφέρει την άνοδο των τιμών σε μια σειρά ειδών πρώτης ανάγκης. Ενέργεια, καύσιμα, πρώτες ύλες, ενοίκια, όλα γίνονται απρόσιτα, με μια δυσβάσταχτη αύξηση του κόστους επιβίωσης να λαμβάνει χώρα με εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις. Βασικά αγαθά που θα έπρεπε να είναι ελεύθερα και κοινωνικοποιημένα μετατρέπονται σε είδη πολυτελείας για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που αδυνατεί να ανταπεξέλθει μέσα σε αυτή την ασφυκτική συνθήκη, όπου η ακρίβεια συνυπάρχει με την μείωση του λαϊκού εισοδήματος και η κοινωνική φτώχεια με την δαμόκλειο σπάθη νέων αντεργατικών-αντικοινωνικών μέτρων.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι προσωρινή. Δώδεκα χρόνια μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την οποία σε εγχώριο επίπεδο βιώσαμε και βιώνουμε με την υπαγωγή στα μνημόνια και την διεθνή επιτήρηση, κανείς δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει. Η ακρίβεια δεν είναι τεχνικά ρυθμίσιμη με ουδέτερα αποτελέσματα, καθώς είναι απότοκο των πολιτικών αντιμετώπισης του νέου επεισοδίου της παγκόσμιας οικονομικής-συστημικής κρίσης το οποίο επιτάχυνε η ύφεση των τελευταίων δύο χρόνων. Για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να ληφθούν μέτρα των οποίων τον λογαριασμό θα πληρώσουμε και πάλι εμείς: μπρος ο γκρεμός των νέων δανειακών συμβάσεων και πίσω το ρέμα του πληθωρισμού.

Πρακτικά, η μείωση της ακρίβειας απαιτεί εκτός των άλλων την απόσυρση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, την αύξηση των επιτοκίων και την αναίρεση όλων των μέτρων τα οποία μαγείρεψαν οι κεντρικές τράπεζες και τα διεθνή καπιταλιστικά διευθυντήρια για να διασώσουν για μια ακόμα φορά τις αγορές από τα κραχ και τις καταρρεύσεις την άνοιξη του 2020. Ένας φαύλος κύκλος μέτρων και αντίμετρων για να διασωθεί η κερδοφορία των καπιταλιστών και να ζημιωθεί ο εργαζόμενος λαός, τρώγοντας κουτόχορτο ότι “δεν γίνεται αλλιώς”.

Ήδη η μερική υποχώρηση αυτών των πολιτικών για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, που οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες και τα κράτη δημιούργησαν λιμνάζοντας τις αγορές με το χρήμα που ο λαός και η εργατική τάξη παράγουν και ταυτόχρονα στερούνται, βλέπουμε τι προκαλεί. Η νέα πίεση των ελληνικών ομολόγων συντρίβει για μια ακόμα φορά την απάτη του “δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές” που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε προπαγανδιστικά ως “έξοδο από τα μνημόνια” (τα οποία να θυμίσουμε ότι έχουν ισχύ πολλών δεκαετιών). Με απλά λόγια αυτό σημαίνει φθηνό χρήμα τέλος από τις κεφαλαιαγορές, δεδομένου ότι τα ομόλογα του χρεοκοπημένου ελληνικού κράτος δεν μπορούν να αντέξουν χωρίς την συνδρομή της Ε.Κ.Τ. στον παγκόσμιο καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Η αγορά κρατικού ελληνικού χρέους από την Ε.Κ.Τ. σταδιακά θα πάει περίπατο και σύντομα οι δημοσιονομικοί κανόνες για τα πλεονάσματα θα επανέλθουν, σηματοδοτώντας την αρχή των νέων μνημονίων. Αν αυτά θα εφαρμοστούν από την νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία ή τους σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ μπαλαντέρ είτε της πρώτης είτε της δεύτερης εκδοχής, λίγη σημασία έχει. Το ερώτημα, είναι πόσο θα ανεχτούμε αυτό το σύστημα και τις κυβερνήσεις του και πόσο θα επιτρέπουμε να μας πιάνουν κορόιδα;

Απ’ την πλευρά μας προτείνουμε ως άμεση λύση στο ζήτημα της ακρίβειας τις αρνήσεις πληρωμών και την ανασύσταση των δικτύων επανασύνδεσης νερού-ρεύματος ώστε κανένας και καμία να μην στερηθεί βασικά αγαθά. Μακροπρόθεσμα, να ξαναπιάσουμε το νήμα των λαϊκών συνελεύσεων γειτονιών, αυτή την φορά με ρητή απαγόρευση στην συμμετοχή κομμάτων, που θα θελήσουν να καπηλευτούν την λαϊκή οργή για ψήφους και άνοδο στην εξουσία. Αν η κοινωνία παραιτηθεί από την διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής, αν ξαναπιστέψει στην καλυτέρευση των ζωών μας μέσα από συστημικές δυνάμεις που πλέον γνωρίζει καλά τον ρόλο τους, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.