2ος κύκλος παρεμβάσεων σε σχολεία των Αγίων Αναργύρων, του Καματερού, του Ιλίου και των γύρω περιοχών

Από την έναρξη της νέας σχολής σεζόν και το πρώτο κουδούνι, πραγματοποιούνται από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων – Καματερού παρεμβάσεις σε σχολεία των δυτικών συνοικιών της Αθήνας. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων κολλιούνται αφίσες, πετιούνται φέιγ βολάν στις εισόδους, στα προαύλια και στους γύρω δρόμους των σχολείων, τοποθετούνται πανό, αναγράφονται συνθήματα και μοιράζονται κείμενα στους μαθητές και τις μαθήτριες. Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε έναν νέο κύκλο παρεμβάσεων με επικαιροποιημένο κείμενο, έχοντας προτεραιότητα σχολεία που είτε δεν έχουμε παρέμβει, είτε συναντήσαμε μειωμένο μαθητικό πληθυσμό λόγω καταλήψεων. Με την ολοκλήρωση του 2ου κύκλου παρεμβάσεων θα δημοσιοποιηθεί συγκεντρωτικό ενημερωτικό και αναλυτικό φωτορεπορτάζ.

Παραθέτουμε το νεότερο κείμενο:

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Τον τελευταίο μήνα είδαμε ένα κύμα εκατοντάδων μαθητικών καταλήψεων να εξελίσσεται σε κάθε μεριά της ελλάδας. Στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, οι μαθητές βγήκαν μπροστά και διεκδίκησαν καλύτερους όρους εκπαίδευσης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Χιλιάδες ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες που ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας λιγότερους μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας ώστε να μπορέσουν τα σχολεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες της υγειονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό θεωρούμε το γεγονός πως σε ορισμένα σχολεία ανάμεσα στα αιτήματα συμπεριλήφθηκε και η μη υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Η προσπάθεια από την μία πλευρά της κυβέρνησης να ταυτίσει τις μαθητικές καταλήψεις με αριστερά κόμματα και οργανώσεις και από την άλλη πλευρά η προσπάθεια αριστερών παρατάξεων να καπηλευτούν και να καπελώσουν τον αγώνα των μαθητών δείχνει το ότι δεν τους ενδιαφέρει το ίδιο το περιεχόμενο του αγώνα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το πολιτικό τους όφελος, το επικοινωνιακό τους παιχνίδι στα μίντια, το πώς θα μαζέψουν περισσότερους ψηφοφόρους απευθυνόμενοι ο καθένας στο δικό του ακροατήριο. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών που συμμετείχαν και οργάνωσαν τις καταλήψεις δεν υποκινήθηκαν από κομματικές παρατάξεις και συμφέροντα αλλά από το κοινωνικό τους ένστικτο, από την καθημερινή τους εμπειρία μέσα στο υποτιμημένο σύστημα εκπαίδευσης, από τις ατέλειωτες ώρες που περνούν μέσα στα σχολικά κλουβιά. Με αυτό το κοινωνικό ένστικτο οι μαθητές μπορούν να αφουγκραστούν πολύ καλά την κρατική αδιαφορία, την κοινωνική αδικία, τις ανισότητες που οξύνονται, τον ρόλο ενός εκπαιδευτικού συστήματος που αναπαράγει τους διαχωρισμούς, την εθνικιστική προπαγάνδα και τα πατριαρχικά πρότυπα.

Ποια ήταν λοιπόν η απάντηση της κυβέρνησης και του υπουργείου στους αγώνες και τις καταλήψεις των μαθητών; Ψέμματα, υποβάθμιση των αιτημάτων και καταστολή. Στην αρχή παρουσίασαν τους μαθητές ως αρνητές της μάσκας. Στην συνέχεια σε ένα ρεσιτάλ γελοιότητας αποκάλεσαν τις καταλήψεις “υγειονομικές βόμβες” ενώ οι ίδιοι στοιβάζουν 20 και 25 μαθητές σε μια αίθουσα. Όταν δεν τους βγήκε αυτό το παραμύθι, χαρακτήρισαν τις καταλήψεις υποκινούμενες και παράνομές. Οι καταληψίες μαθητές χαρακτηρίστηκαν από “κακομαθημένα” έως “αλήτες”. Εν τέλει το υπουργείο δεν πήρε κανένα μέτρο, δεν έκανε καμία πρόσληψη καθηγητών και καθαριστών, δεν έκανε καμία τροποποίηση στην λειτουργία των σχολείων προς την ικανοποίηση των αιτημάτων των μαθητών.

Αντίθετα αυτό που εφάρμοσε ως απάντηση στον μαθητικό αγώνα ήταν η καταστολή. Θεσμοθέτησε την τηλεκπαίδευση σε όσα σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο όσους/ες συμμετείχαν στις καταλήψεις και εφαρμόζοντας το πρωτοφανές μέτρο να αποφασίζει το υπουργείο παιδείας ποιοι μαθητές θα παίρνουν απουσίες. Ουσιαστικά το κράτος είπε στους μαθητές ξεκάθαρα: ή θα πάψεις να διεκδικείς καλύτερους όρους εκπαίδευσης ή θα αποκλειστείς από τα μαθήματά σου. Στον απόηχο αυτής της απόφασης, σε συγκέντρωση που είχε καλεστεί στο υπουργείο παιδείας, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους μαθητές επιτέθηκαν με την ρίψη αντικειμένων προς τους μπάτσους που φύλασσαν το υπουργείο και εμπόδιζαν την είσοδο τους. Οι έμμισθοι φρουροί του κράτους απάντησαν με την ρίψη χημικών και κρότου λάμψης, πήραν στο κυνήγι τους μαθητές ως το κοντινό mall, ξυλοκόπησαν κάποιους από αυτούς μπροστά στα μάτια περαστικού κόσμου και προχώρησαν σε προσαγωγές και σε μια σύλληψη. Εμείς από την πλευρά μας, σε αντίθεση με τις κομματικές φωνές οι οποίες μιλάνε για “προβοκάτορες” που δεν έχουν καμία σχέση με το μαθητικό υποκείμενο, αναγνωρίζουμε το εξεγερσιακό πνεύμα των μαθητών ως ιδιαίτερα προωθητικό στοιχείο για τους αγώνες που δίνουν. Άλλωστε καμία νίκη δεν κερδήθηκε χωρίς την άμεση αντιπαράθεση με τους εχθρούς σου, χωρίς σύγκρουση και χωρίς φθορά

Μέσα από την δική τους εμπειρία και τα συγκεκριμένα γεγονότα, θεωρούμε πως οι αγωνιζόμενοι μαθητές μπορούν να βγάλουν εύκολα τα συμπεράσματα τους για το ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του κράτους, ενός κράτους που αδιαφορεί για τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματα τους αλλά πασχίζει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πλουσίων και των ισχυρών. Ενάντια σ’ αυτό το σύστημα που αφήνει στο περιθώριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, που σπέρνει την ανισότητα και την αδικία πρέπει να αγωνιστούμε μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι από κοινού. Άλλωστε αυτό που φοβίζει το κράτος είναι η στιγμή που οι καταπιεσμένοι αντιλαμβάνονται την δύναμη τους, οργανώνονται και διεκδικούν συλλογικά χωρίς την διαμεσολάβηση θεσμικών φορέων και κομμάτων. Ευελπιστούμε πως αυτή η αγωνιστική εμπειρία σας θα λειτουργήσει ως σημείο ριζοσπαστικοποίησης και θα σας γεμίσει με πείσμα για την συνέχιση του αγώνα.

Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων/ Καματερού

Ιστότοπος: protaanka.espivblogs.net

Επικοινωνία: protaanka@espiv.net & facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.