3ος κύκλος δράσεων της καμπάνιας για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Στο πλαίσιο του 3ου κύκλου δράσεων της αντικρατικής/αντιεθνικιστικής καμπάνιας που διεξάγουμε για τα 200 χρόνια από την αστικοδημοκρατική επανάσταση του 1821, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις σε σχολεία των δυτικών προαστίων με μοίρασμα κειμένων και πέταγμα φέιγ βολάν. Ακολουθεί το κείμενο που απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές καθώς και ενδεικτικές φωτογραφίες

ΜΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς είναι χαραγμένη στο μυαλό όλων μας η Επανάσταση του 1821; Απαντώντας με βάση την σχολική μας εκπαίδευση, γνωρίζουμε ότι η Επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκε από τους «ενωμένους έλληνες», για μια ελεύθερη Ελλάδα από τον τουρκικό ζυγό. Γνωρίζουμε επίσης, ότι επίλεκτες φιγούρες οπλαρχηγών, φιλελλήνων και κλήρου αποτέλεσαν κινητήριο μοχλό των επαναστατικών διαδικασιών και των αποτελεσμάτων τους. Όμως η ιστορική αναζήτηση πολλών γεγονότων αλλά και γνώριμων προσώπων και του ρόλου τους μέσα στην επανάσταση θα μας εκπλήξει. Στη συνέχεια, η 25η Μαρτίου σαν ημερομηνία θεσπίστηκε επισήμως με βασιλικά διατάγματα ως ημέρα εορτασμών της Επανάστασης εις το διηνεκές, σε μια απόπειρα να αποκτήσει μια ακόμη θρησκευτική χροιά καθώς την ίδια ημέρα για τον ορθόδοξο χριστιανισμό γιορτάζεται ο ευαγγελισμός της θεοτόκου.

Στην πραγματικότητα, μια «γνήσια» 25η Μαρτίου, χαρακτηρίζεται από 3 βασικά σκηνικά που λαμβάνουν χώρα ανά την επικράτεια. Πρώτον, η επίσημη αργία για τους εργάτες/τριες καθότι επιτρέπεται για τη συγκεκριμένη μέρα με τα εθνικά ιδεώδη σε προτεραιότητα να ξεκουραστούν και αυτοί/ες λίγο! Δεύτερον, οι παρελάσεις, γνωστές και ως κρατικές φιέστες αποπροσανατολιστικής εθνικής προπαγάνδας (που καθιερώθηκαν στην Ελλάδα από το φασιστικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά) και τρίτον ο μπακαλιάρος σκορδαλιά μόνο φυσικά γι’αυτούς που έχουν να τον αγοράσουν! Ακόμα και εκείνοι που τείνουν να διαφωνήσουν με τα παραπάνω καταλαβαίνουν πόσο μεγάλη δόση αλήθειας υπάρχει σε αυτή την γεγονοντολογία.

Έχει όμως αναρωτηθεί κάποιος/α τι ήταν η Επανάσταση του ’21, με βάση την ιστορική αλήθεια και όχι τους κυρίαρχους μύθους της καθεστωτικής αφήγησης των σχολικών βιβλίων; Σίγουρα δεν διδάσκεται η Ιστορία με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα σχολεία του κόσμου. Άρα κατά πόσο αυτά που διδασκόμαστε εμείς από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τα αληθινά γεγονότα; Ελάχιστα θα απαντήσουμε εμείς και πάντα υπό την οπτική και τα συμφέροντα του συστήματος. Δυστυχώς, σε αυτό το κείμενο δεν μπορούμε να κάνουμε μια εκτεταμένη ιστορική ανάλυση για την αποδόμηση των εθνικών αφηγημάτων. Όμως , αυτό που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε είναι να εξηγήσουμε για ποιο λόγο και με βάση ποιες καθεστωτικές ανάγκες παραποιείται η Ιστορία.

Το κρατικό σύστημα εκπαίδευσης έχει ως αποστολή και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη, να διαμορφώσει ανθρώπους με βάση τα συστημικά συμφέροντα. Να διαπλάσει και να χειραγωγήσει τους νέους εθνικά, θρησκευτικά, ιδεολογικά. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/ριες μέσα από τα αυστηρά ωράρια, τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, το βαθμοθηρικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον και το εξετασιοκεντρικό σύστημα προετοιμάζονται για να στελεχώσουν την καπιταλιστική γραμμή παραγωγής. Ελάχιστα ενδιαφέρει το κράτος η πραγματική μας μόρφωση και εκπαίδευση σε ζητήματα που θα μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε ολόπλευρα σαν άνθρωποι και να βοηθήσουμε με τη σειρά μας το κοινωνικό σύνολο του οποίου είμαστε μέλη. Ωστόσο, το κράτος πέραν από πειθήνιους εργάτες, θέλει να παράξει και πιστούς υπηκόους. Ανθρώπους δηλαδή που θα είναι υποταγμένοι στην κρατική εξουσία και θα την ακολουθούν πιστά και αδιαμφισβήτητα, ανθρώπους που δεν θα έχουν επίγνωση της ταξικής τους θέσης, ανθρώπους χρήσιμους μόνο να παράγουν-να καταναλώνουν και να αναπαράγουν κι άλλους υπηκόους.

Στις εθνικές φιέστες, το εκπαιδευτικό σύστημα παίζει το ρόλο του εθνικού προπαγανδιστή. Τα σχολεία σε ένα έθνος-κράτος είναι επιφορτισμένα να κατασκευάσουν μια τεχνητή εθνική συνείδηση με σκοπό να κρατάνε σε υψηλά επίπεδα το “εθνικό ανάστημα” των νέων, με όπλα την ιστορική παρερμηνεία και παραπληροφόρηση. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές και οι μαθήτριες εκπαιδεύονται στην εθνική υπερηφάνεια ταυτόχρονα όμως και στον ρατσισμό, στον μιλιταρισμό και στην ξενοφοβία, με αποτέλεσμα να αποφοιτούν ημιμαθείς και ανιστόρητοι, πράγμα που εξυπηρετεί στο απόλυτο τους κυρίαρχους θεσμούς του κράτους-έθνους.

Κάτω από ένα εθνικό γαλανόλευκο σύμβολο λοιπόν, το αστικό ελληνικό κράτος προσπαθεί να εξισώσει όλες τις κοινωνικοταξικές διαφορές των ανθρώπων που έτυχε να γεννηθούν στη χώρα με το όνομα Ελλάδα. Τι κι αν δουλεύεις 12 ώρες για 30€ ; Είσαι Έλληνας τουλάχιστον! Τι κι αν εσύ δεν έχεις να πληρώσεις το νοίκι αλλά ο εργοδότης/ρια σου αγοράζει Porsche ; Έχετε τουλάχιστον ένα κοινό- είστε Έλληνες! Τι κι αν αρρωστήσεις και χρειαστείς νοσηλεία που δεν έχεις να πληρώσεις; Έλα μωρέ, θα πεθάνεις τουλάχιστον ως Έλληνας! Τι κι αν οι καλύτεροί σου φίλοι είναι μετανάστες; Απαράδεκτο! Που είναι το ελληνικό σου DNA; Τι κι αν σπούδαζες όλη σου τη ζωή και πρέπει να μεταναστεύσεις για να βρεις δουλειά; Ντροπή! Τι θα απογίνει η “μαμά πατρίδα” ; Τι κι αν είσαι άνεργος υπό το όριο της φτώχειας; Κρίμα αλλά μάλλον δεν είσαι αρκετά χρήσιμος Έλληνας για να βρεις μια δουλειά!

Διάχυτα εθνικιστικά στερεότυπα δημιουργούν ένα ψευδές και ευτελές κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο για να αναπτυχθούν οι νέοι/ες. Έτσι, η πλειονότητα της ελληνικής νεολαίας αποπροσανατολισμένη και σχεδόν αμόρφωτη καταλήγει να αποτελεί φτηνό ανειδίκευτο ή ειδικευμένο εργατικό δυναμικό στα δόντια ντόπιων αφεντικών ή να μεταναστεύει για να αποτελέσει αντίστοιχο εργατικό δυναμικό στις ορέξεις κάποιου άλλου καπιταλιστικού έθνους-κράτους. Αυτός είναι ένας συσχετισμός που πρέπει με κάθε τίμημα να αλλάξει με αγώνα. Και σε αυτόν τον αγώνα σημαντικό ρόλο έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι φοιτητές και οι σπουδάστριες , συνολικά οι νέες γενιές που χτίζουν το μέλλον τους πάνω σε κινούμενη άμμο.

Από την πλευρά μας παλεύουμε για μια νέα κοινωνική οργάνωση χωρίς κράτος, χωρίς καπιταλισμό, χωρίς κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Για να χτίσουμε μια τέτοια κοινωνία πρέπει να πολιτικοποιηθούμε, να αναπτύξουμε την κριτική μας σκέψη και να αγωνιστούμε. Να αποκτήσουμε τη γνώση που επιμελώς μας απέκρυψαν στις σχολικές αίθουσες. Να διευρύνουμε τους γνωσιακούς μας ορίζοντες μέσω της πολιτικής συλλογικοποίησης, της αγωνιστικής δράσης και αντίστασης. Ένας κούκος μπορεί να μην φέρνει την άνοιξη, πολλοί κούκοι μαζί όμως; Είναι στο χέρι μας να αλλάξει ο κόσμος. Και είναι ευθύνη μας να τον αλλάξουμε.

Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων – Καματερού  

Ιστότοπος: protaanka.espivblogs.net

Επικοινωνία: protaanka@espiv.net  & facebook

ΥΓ Σας παραπέμπουμε στον ιστότοπο μας και την ανάλυσή μας για την Επανάσταση του 1821 με τίτλο «Η επανάσταση του 1821, το ιστορικό της πλαίσιο και ο χαρακτήρας της». Μπορείτε ελεύθερα να μας αποστείλετε γνώμες, απορίες, διαφωνίες και οτιδήποτε θέλετε.


1oς κύκλος δράσεων

2ος κύκλος δράσεων

*Το κείμενο μας για το ιστορικό πλαίσιο και τον χαρακτήρα της επανάστασης του 1821 καθώς και για την έναρξη της καμπάνιας βρίσκεται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.