Νέα έκδοση: “Η Πλατφόρμα της Γενικής Ένωσης Αναρχικών και ο διάλογος πάνω σ’ αυτήν”

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αναρχισμός «Η Πλατφόρμα της Γενικής Ένωσης Αναρχικών και ο διάλογος πάνω σ’ αυτήν». Η παρούσα επαυξημένη έκδοση της «Πλατφόρμας» της Delo Truda, συμπληρωμένη με κείμενα της αλληλογραφίας πάνω σε αυτήν που δεν υπήρχαν στα ελληνικά μέχρι σήμερα, αποτελεί καρπό μακρόχρονης συλλογικής εργασίας της Πρωτοβουλίας Αναρχικών Αγίων Αναργύρων – Καματερού γύρω από την ιστορία του αναρχικού κινήματος και ειδικότερα γύρω από τις οργανωτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέσα σ’ αυτό.

Η νέα μας έκδοση, σε συνεργασία και με τον σύντροφο Δημήτρη Τρωαδίτη, έρχεται για να καλύψει ένα κενό στην εγχώρια αναρχική βιβλιογραφία, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια και με πιο συστηματικό αυτή την φορά τρόπο, τα ιστορικά ντοκουμέντα του διαλόγου μεταξύ των αναρχικών που πυροδότησε η δημοσίευση του εμβληματικού κειμένου των Ρώσων αναρχικών εξόριστων της Delo Truda. Με ενσωματωμένη την δική μας ιστορική, θεωρητική και πολιτική θέση μέσα από τα κείμενα μας που περιέχονται στην έκδοση, τόσο επί της αλληλογραφίας για την «Πλατφόρμα», όσο και επί του ζητήματος της οργάνωσης και του στρατηγικού προσανατολισμού των αναρχικών δυνάμεων γενικότερα και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον, φιλοδοξούμε η νέα αυτή έκδοση να έχει την υποδοχή που της αρμόζει από κάθε σύντροφο και κάθε συντρόφισσα που αγωνία για το προχώρημα του αναρχικού αγώνα, είτε συμφωνεί ή διαφωνεί με το περιεχόμενο των θέσεων που θα συναντήσει, είτε αναγνωρίζει – πολύ λανθασμένα κατά την άποψη μας – ως δευτερεύον το ζήτημα της αναρχικής οργάνωσης και της επαναστατικής στρατηγικής.

Η συζήτηση αναφορικά με την πρόταση της «Πλατφόρμας» και τις οργανωτικές, τακτικές και στρατηγικές αιχμές που αυτή θέτει, έχει διαχρονικά εμπνεύσει τον διεθνή αναρχισμό και τις οργανώσεις του, αλλά και έχει διχάσει μέσα στα χρόνια. Στο σήμερα δεν είναι μόνο επίκαιρη και επείγουσα η συζήτηση γύρω από την οργάνωση των αναρχικών και τους στόχους της. Είναι και ιστορικά αναγκαία, αφού συγκεντρώνει τα διαχρονικά ερωτήματα γύρω από τον χαρακτήρα και τους καταστατικούς σκοπούς του αναρχισμού ως επαναστατικής κοσμοθεωρίας, με την απάντηση τους να λαμβάνει πια υπαρξιακό χαρακτήρα. Όπως υπογραμμίζουμε και στο Επίμετρο της έκδοσης, η συζήτηση και η διαμάχη αυτή, για το ζήτημα της οργάνωσης, «δεν πρόκειται να κρίνει ένα στοίχημα ηθικής ή φιλολογικής δικαίωσης. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλότερο: αφορά την ιστορική προοπτική του αναρχισμού τον 21ο αιώνα.»

Tα σημεία διάθεσης του βιβλίου θα καταχωρηθούν στον ιστότοπο μας τις επόμενες μέρες. Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα πανελλαδικής αποστολής και η παράδοση χέρι με χέρι. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και οι πρώτες εκδηλώσεις-βιβλιοπαρουσιάσεις, όπως έχουμε προαναγγείλει μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «Μαυροκόκκινη Σημαία».

Ακολουθεί το Σημείωμα της έκδοσης.

Το 1926 μια ομάδα Ρώσων αναρχικών εξόριστων στην Γαλλία με την επωνυμία «Delo Truda» (Εργατική Υπόθεση) δημοσιοποίησε ένα σχέδιο κειμένου, γνωστό ως «Πλατφόρμα», με το οποίο πρότεινε τη δημιουργία μιας «Γενικής Ένωσης Αναρχικών» που θα σχηματιζόταν γύρω από κοινές ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις και κάτω από ένα καλά επεξεργασμένο πολιτικό και στρατηγικό πρόγραμμα, το οποίο θα είχε ως στόχο την εγκαθίδρυση της Αναρχίας και του Ελευθεριακού Κομμουνισμού.                                                          Τα μέλη της «Delo Truda» ήταν επαναστάτες που έζησαν από πρώτο χέρι το όραμά τους για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης να θρυμματίζεται από τα εξουσιαστικά σχέδια των Μπολσεβίκων και την δικτατορία τους επί του προλεταριάτου. Είχαν πρωταγωνιστήσει στην Επανάσταση και την υπεράσπιση των κοινωνικοποιημένων εδαφών της Ουκρανίας από τα στρατιωτικά αντεπαναστατικά κινήματα, για να δουν τελικά τον Κόκκινο Στρατό να τους πνίγει στο αίμα, ακολουθώντας τις προσταγές των Λένιν-Τρότσκυ, στόχος των οποίων ήταν να μην εφαρμοστούν οι αναρχικές κομμουνιστικές ιδέες και να ενσωματωθεί η Ουκρανία στο σοβιετικό μπλοκ του δεσποτικού κρατικού σοσιαλισμού.
Η «Πλατφόρμα» συντάχθηκε στη βάση των συμπερασμάτων που εξήγαγε η «Delo Truda» για τα αίτια της ήττας των αναρχικών στη Ρωσία και την Ουκρανία, τα οποία συμπυκνώνονται ιδίως στην χρόνια
αποδιοργάνωση και οργανωτική αδυναμία του αναρχικού κινήματος καθώς και στη φιλελεύθερη αποθέωση της «ατομικότητας» στο εσωτερικό του. Η δημοσιοποίησή της θέλησε να ανοίξει μια συζήτηση για την προοπτική ανασυγκρότησης του διεθνούς αναρχικού κινήματος, με προσανατολισμό την υπέρβαση των ανεπαρκειών του, που θα επέτρεπε το όραμα για μια αταξική και ακρατική κοινωνία να αποκτήσει ρεαλισμό και πρακτική εφαρμογή και να καταστεί ο αναρχισμός εμπροσθοφυλακή της επαναστατικής και ταξικής πάλης.
Το κείμενο της «Πλατφόρμας» και η αλληλογραφία που ακολούθησε μεταξύ πολλών αναρχικών της εποχής, αποτελούν ντοκουμέντα – σταθμούς στην ιστορία του αναρχισμού συνιστώντας μια ανεκτίμητη θεωρητική κληρονομιά, ιδιαίτερα επίκαιρη στις ημέρες μας. Τα ντοκουμέντα αυτά, μαζί με το κείμενο της «Πλατφόρμας», περιλαμβάνονται στην νέα αυτή έκδοση, στην οποία έχουν ενσωματωθεί και κείμενα – απαντήσεις στην «Delo Truda», μεταφρασμένα από το εκδοτικό μας σχήμα, που δεν υπήρχαν στα ελληνικά μέχρι τώρα.
Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος των μεταφράσεων έχει την σφραγίδα του συντρόφου Δημήτρη Τρωαδίτη, όπως και η επιμέλεια και ο τελικός έλεγχος των δικών μας μεταφράσεων. Είναι γεγονός, ότι χωρίς τη δική του εργασία, αυτή η έκδοση δεν θα ερχόταν ποτέ στο φως. Θα θέλαμε λοιπόν, να τον ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά για την νέα μας αυτή συνεργασία, ανυπομονώντας για τις επόμενες.
Τέλος, η έκδοση, συμπληρώνεται από την εισαγωγή του συντρόφου καθώς και από μια επιπλέον εισαγωγή και ένα επίμετρο γραμμένα από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σημείωμα της έκδοσης

Η «Πλατφόρμα» στα ιστορικά και σημερινά
κινηματικά της συμφραζόμενα, του Δημήτρη
Τρωαδίτη

Εισαγωγή της Πρωτοβουλίας Αναρχικών
Αγίων Αναργύρων – Καματερού

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’: Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ

I. Εισαγωγή
II. Γενικός Τομέας
III. Δημιουργικός Τομέας
IV. Οργανωτικός Τομέας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’: Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΑΝΩ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

I. Η αντιπαράθεση με τους «Συνθετιστές»

(α) Το πρόβλημα της οργάνωσης και
η έννοια της σύνθεσης
(β) Κριτική στην «Πλατφόρμα» από τους
Συνθετιστές. Μια απάντηση στην Πλατφόρμα
από διάφορους Ρώσους Αναρχικούς                                                                                                                                                                (γ) Απάντηση σε αυτούς που προκαλούν σύγχυση
στον αναρχισμό. Μια ανταπόκριση στην
«Απάντηση στην Πλατφόρμα» από
διάφορους Ρώσους Αναρχικούς

II. Η αλληλογραφία με την Μαρία Ισιντίν
(α) Η οργάνωση και το κόμμα –
της Μαρίας Ισιντίν
(β) Παλιά και νέα στοιχεία στον αναρχισμό.
Μια απάντηση στην Μαρία Ισιντίν –
του Πιοτρ Αρσίνοφ
(γ) Συμπλήρωμα στην Οργανωτική
Πλατφόρμα (Ερωτήσεις και Απαντήσεις) –
της Ομάδας Ρώσων Αναρχικών στο Εξωτερικό

ΙΙΙ. Η αλληλογραφία με τον Ερρίκο
Μαλατέστα

(α) Ένα σχέδιο αναρχικής οργάνωσης –
του Ερρίκο Μαλατέστα
(β) Το παλιό και το νέο στον αναρχισμό –
του Πιότρ Αρσίνοφ
(γ) Σχετικά με την Πλατφόρμα –
του Νέστωρ Μαχνό
(δ) Απάντηση στο «Σχετικά με την Πλατφόρμα» –
του Ερρίκο Μαλατέστα
(ε) Δεύτερη επιστολή προς τον Μαλατέστα –
του Νέστωρ Μαχνό

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’: ΔΥΟ ΚΕΙΜΕΝΑ
ΤΟΥ ΝΕΣΤΩΡ ΜΑΧΝΟ

I. Για το ζήτημα της υπεράσπισης της
Επανάστασης
II. Για την επαναστατική πειθαρχία

ΕΠΙΜΕΤΡΟ της Πρωτοβουλίας Αναρχικών Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.