Υπό έκδοση: η Πλατφόρμα της Γενικής Ένωσης Αναρχικών και ο διάλογος πάνω σε αυτή

Το 1926 μια ομάδα Ρώσων αναρχικών εξόριστων στην Γαλλία με την επωνυμία «Delo Truda» (Εργατική Υπόθεση) δημοσιοποίησε ένα σχέδιο κειμένου, γνωστό ως «Πλατφόρμα», με το οποίο πρότεινε την δημιουργία μιας «Γενικής Ένωσης Αναρχικών» που θα σχηματιζόταν γύρω από κοινές ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις και κάτω από ένα καλά επεξεργασμένο πολιτικό και στρατηγικό πρόγραμμα, που θα είχε ως στόχο την εγκαθίδρυση της αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμού.

Τα μέλη της «Delo Truda» ήταν επαναστάτες που έζησαν από πρώτο χέρι το όραμα τους για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης να θρυμματίζεται από τα εξουσιαστικά σχέδια των μπολσεβίκων και την δικτατορία τους επί του προλεταριάτου. Είχαν πρωταγωνιστήσει στην επανάσταση και τα κοινωνικοποιημένα εδάφη της Ουκρανίας, τα οποία έπνιξε στο αίμα ο Κόκκινος  Στρατός, για να μην εφαρμοστούν οι αναρχικές ιδέες και προτάσεις και για να ενσωματωθεί η Ουκρανία στο σοβιετικό μπλοκ του δεσποτικού κρατικού σοσιαλισμού.

Η «Πλατφόρμα» συντάχθηκε στην βάση των συμπερασμάτων που εξήγαγε η «Delo Truda» για τα αίτια της ήττας των αναρχικών σε Ρωσία και Ουκρανία, θέλοντας να ανοίξει μια συζήτηση, για την προοπτική της ανασυγκρότησης του διεθνούς αναρχικού κινήματος και την υπέρβαση των ανεπαρκειών, που θα επέτρεπαν το όραμα για μια αταξική και ακρατική κοινωνία να αποκτήσει ρεαλισμό και εφαρμοστικότητα. Το κείμενο της «Πλατφόρμας» και η αλληλογραφία που ακολούθησε μεταξύ πολλών αναρχικών της εποχής αποτελούν ντοκουμέντα-σταθμό στην ιστορία του αναρχισμού και αποτελούν μια ανεκτίμητη θεωρητική κληρονομιά. Τα ζητήματα που τίθενται απασχολούν το αναρχικό κίνημα έως τις μέρες μας, σε μια εποχή παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, κατά την οποία προσφέρεται μια τεράστια ιστορική ευκαιρία για να προωθηθεί η ιδέα της επαναστατικής ανοικοδόμησης της κοινωνίας για την οποία εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίστηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες.

Τα ντοκουμέντα αυτά, θα κυκλοφορήσουν σύντομα σε βιβλίο από το εκδοτικό μας σχήμα, τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.