Πρόσφατα, η Περιφέρεια Αττικής και ο Φορέας διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση παρουσίασαν τα νέα τους σχέδια για την διαμόρφωση του Πάρκου Τρίτση σε ένα “πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο”. Μελετώντας κανείς τους βασικούς άξονες αυτού του σχεδιασμού εύκολα κατανοεί ότι προσομοιάζει περισσότερο σε σχεδιασμό για εμπορικό κέντρο και επέκταση της εμπορικής λεηλασίας του πάρκου. Αρχικά, το νέο πλάνο εκμετάλλευσης προβλέπει τον τεμαχισμό του πάρκου, σε “8 ζώνες” και την απόδοση διαφορετικών, και εν πολλοίς επιχειρηματικών λειτουργιών, σε κάθε μια από αυτές. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η δημιουργία εμπορικού δρόμου κατά μήκος του κεντρικού καναλιού που δεξιά και αριστερά θα περικλείεται από εμπορικά καταστήματα, αγορές και καταστήματα εστίασης, η δημιουργία ξενοδοχείων δενδρόσπιτων προς ενοικίαση, νέες υπαίθριες αγορές, νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και περαιτέρω τσιμεντοποίηση του πάρκου ακόμη και στην περιοχή της δασικής του έκτασης κ.α.
Οι σχεδιασμοί για την εμπορική εκμετάλλευση του πάρκου Τρίτση δεν ξεκίνησαν βέβαια τώρα. Ένα μεγάλο κομμάτι του είναι ήδη ιδιωτικοποιημένο αλλά τα αρπακτικά του κεφαλαίου δεν αρκούνται σε αυτό και σχεδιάζουν να ιδιωτικοποιήσουν ουσιαστικά ολόκληρο τον χώρο. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αυτά τα λαμόγια σκοπεύουν να λεηλατήσουν το δημόσιο πάρκο και να το κάνουν ακόμη ένα εμπορικό χώρο (ένα υπαίθριο πολυκατάστημα) . Προσπαθούν να προωθήσουν αυτό το έργο τους ως μια κίνηση εκσυγχρονισμού του πάρκου προς όφελος των πολιτών. Σαφώς δεν τρέφουμε αυταπάτες και αντιλαμβανόμαστε ότι ο μόνος σκοπός τους είναι τα κέρδη τους.
Το πάρκο Τρίτση είναι το μόνο πράσινο μέρος της περιοχής μας, ένα πάρκο όπου όλη η τοπική και μη κοινότητα επισκέπτεται συχνά και αποτελεί έναν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο μέσα στον αστικό ιστό. Ο φορέας διαχείρισης του το έχει αφήσει παρατημένο στην μοίρα του χωρίς να κάνει την οποιαδήποτε ουσιαστική κίνηση για την βελτίωση του. Το πάρκο αυτό έχει πάρα πολλούς φυσικούς πόρους οι οποίοι μένουν αναξιοποίητοι και το μεγαλύτερο μέρος του σήμερα είναι περιφραγμένο για την αξιοποίηση του από επιχειρηματικά συμφέροντα και αποκλεισμένο από την ελεύθερη πρόσβαση. Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα από εμάς τους κατοίκους μέσα σε αυτό το κατεστραμμένο πάρκο όπως να καλλιεργηθεί η γη και να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί όπου θα διανέμονται τα αγαθά στην τοπική κοινότητα καθώς και να αξιοποιηθούν τα παρατημένα , κατεστραμμένα κτήρια που υπάρχουν εντός του πάρκου.
Μετά την παρουσίαση του νέου σχεδιασμού για την διαμόρφωση του πάρκου είναι σαφές ότι η Περιφέρεια Αττικής, ο Φορέας διαχείρισης, σε αγαστή συνεργασία με τους δήμους των Αγίων Αναργύρων – Καματερού και του Ιλίου, που πάντα εποφθαλμιούσαν να εκμεταλλευτούν προς ίδιον όφελος χώρους του πάρκου, επιχειρούν να θέσουν σε ισχύ την πλήρη εμπορική εκμετάλλευση του πάρκου με το βλέμμα τους στραμμένο στα κέρδη του κεφαλαίου και όχι τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Για αυτούς, οι επισκέπτες του πάρκου δεν λογίζονται παρά ως καταναλωτές – πελάτες και το φυσικό περιβάλλον τίποτα άλλο παρά ένα όμορφο ντεκόρ δίπλα στα νέα εμπορικά μαγαζιά, τις καφετέριες και τα εστιατόρια που σχεδιάζουν να ανοίξουν. Μόνο σύμπτωση δεν αποτελεί το γεγονός πως πριν από λίγους μήνες διοργανώθηκε στο δημαρχείο του Ιλίου συνέδριο με μεγαλομεσίτες επενδυτές από την Αμερική οι οποίοι ενδιαφέρονταν και συνομίλησαν με τον δήμαρχο Ιλίου Ν. Ζενέτο για επενδύσεις στην ανάπλαση του πάρκου Τρίτση.
Πρέπει να ξέρουν αυτά τα καθάρματα ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει και θα μας βρουν μπροστά τους. Τα σχέδια τους θα πέσουν στο κενό. Κι όχι μόνο θα ανατρέψουμε τις βλέψεις τους αλλά θα πάμε και πολλά βήματα πιο μπροστά: στην ανάπτυξη αντιπρότασης για την κοινωνικοποίηση του πάρκου, την λαϊκή διαχείριση και την συλλογική του φροντίδα με γνώμονα τις ανάγκες και το όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Να οργανώσουμε έναν διαρκή και δυναμικό αγώνα μακριά από δημοτικές παρατάξεις και από τους ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να καπελώσουν αυτόν τον αγώνα για να μαζεύουν ψήφους και να μην τους επιτρέψουμε να λεηλατήσουν και άλλο το πάρκο μας
Καλούμε σε συγκέντρωση την Κυριακή 9 Απριλίου στις 12:00 στον φορέα διαχείρισης του πάρκου (Σπύρου Μουστακλή 23, Ίλιον)
Άμεση κοινωνικοποίηση του πάρκου
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ