Αλληλεγγύη στους εργαζομένους στην Μαλαματίνα

Τον τελευταίο έναν μήνα οι εργαζόμενοι στην Μαλαματίνα διεξάγουν έναν δίκαιο και επιβεβλημένο αγώνα. Διεκδικούν με κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και κυλιόμενες απεργίες την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και την επαναπρόσληψη 15 απολυμένων εργατών, καθώς, παρά τις υπογεγραμμένες δεσμεύσεις για την διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων κατά την μετάβαση της Μαλαματίνα στα χέρια του ομίλου Mantis, τα συμφωνηθέντα δεν υλοποιήθηκαν.

Η εργοδοσία έχοντας πρώτα αθετήσει τις υποσχέσεις της, έχει το θράσος να απειλεί και να καταγγέλλει με προκλητικές ανακοινώσεις τους εργαζόμενους, να οργανώνει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και να συνεργάζεται με την κυβέρνηση για τον ξυλοδαρμό τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη 31/8 αστυνομικές δυνάμεις κατ’ εντολή της κυβέρνησης και της εργοδοσίας επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των εργαζόμενων απεργών και των αλληλέγγυων τους, οι οποίοι πραγματοποιούσαν απεργιακό αποκλεισμό από νωρίς το πρωί έξω από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Η επίθεση είχε ως απολογισμό τραυματισμούς και την μεταφορά έξι εργατών στο νοσοκομείο, καθώς και την σύλληψη δύο εξ αυτών. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνόδευαν μια κουστωδία απεργοσπαστών ρουφιάνων και η αποστολή τους ήταν να τους βάλουν μέσα στο εργοστάσιο. Σε συνέχεια των παραπάνω γεγονότων, την Πέμπτη 1/9 οι δυνάμεις της αστυνομίας κατέλαβαν από το πρωί το εργοστάσιο, έξω από το οποίο πραγματοποιούταν απεργιακή συγκέντρωση από εργαζόμενους και αλληλέγγυους, σε συνέχεια της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους.

Οι εργαζόμενοι στην Μαλαματίνα έχοντας την πλατιά στήριξη και αλληλεγγύη εργαζομένων και σωματείων από άλλους κλάδους, εμμένουν στον αγώνα τους μέσω της απεργίας και νέων κινητοποιήσεων, παρά την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία που υφίστανται. Η αδιαλλαξία των εργατικών διεκδικήσεων, η επιμονή και η μαχητικότητα των ενωμένων εργατών/τριών, όπως έχει αποδειχθεί και ιστορικά, αποτελούν προϋποθέσεις για την δικαίωση των αιτημάτων, κάτι που αποδείχθηκε και πρόσφατα από την νικηφόρα έκβαση του αγώνα των εργατών στην Kavalaoil, οι οποίοι μαζικά, μαχητικά και με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν και κατάφεραν να επιβάλλουν τους όρους ώστε να εφαρμοστούν τα αιτήματα τους.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος της εργασίας δέχεται σφοδρή επίθεση από κεφάλαιο και κράτος, σε μια περίοδο που το δικαίωμα στην απεργία και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες περιστέλλονται αρχής γενομένης με τον νόμο Αχτσιόγλου και εν συνεχεία με τον νόμο Χατζηδάκη, βλέπουμε σε όλη την χώρα μαζικούς εργατικούς αγώνες να ξεπηδούν βάζοντας φραγμό στα σχέδια κράτους και αφεντικών. Τέτοια πρόσφατα παραδείγματα είναι οι αγώνες στην e-food, στην Kavala Oil, στην ΛΑΡΚΟ, στην Cosco και τώρα στην Μαλαματίνα.

Εμείς από την πλευρά μας στεκόμαστε αλληλέγγυα στο πλευρό των εργαζομένων σε όλους αυτούς τους αγώνες και προσδοκούμε τόσο στην νίκη των διεκδικήσεων τους όσο και στο προχώρημα των ποιοτικών τους περιεχομένων. Προσδοκούμε στην εν συνόλω ανάπτυξη ενός εργατικού κινήματος το οποίο θα βασίζεται στην μαζική και από τα κάτω οργάνωση των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, στην ενότητα της εργατικής τάξης και στην αδιάλλακτη μαχητική ταξική πάλη των ίδιων των εργαζομένων χωρίς πολιτικά αφεντικά και κηδεμονίες για την διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Ενός εργατικού κινήματος που παλεύει και αγωνίζεται, εξελίσσεται και νικά, οικοδομώντας τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν το άλμα στην εκπλήρωση της ιστορικής αναγκαιότητας: την επαναστατική κατάληψη των μέσων παραγωγής, την κοινωνικοποίηση του πλούτου που η εργατική τάξη παράγει και την ισότητα στην διανομή του για την κάλυψη των κοινωνικών αγαθών.

Η βία που ασκήθηκε κατά των εργαζόμενων στην Μαλαματίνα είναι βία κατά ολόκληρης της εργατικής τάξης και πρέπει να αντιστραφεί. Γιατί και ο αγώνας των εργαζομένων στην Μαλαματίνα, είναι αγώνας και υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Δύναμη και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στην Μαλαματίνα

Μποϊκοτάζ στα προϊόντα της εταιρείας

Μπορούμε χωρίς αφεντικά

Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.