Ανακοίνωση για το αντεργατικό νομοσχέδιο και την απεργία της 10ης Ιουνίου

H παρακάτω ανακοίνωση διανέμεται προπαγανδιστικά ενόψει της αυριανής απεργίας.

Ανακοίνωση για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και την απεργία της 10ης Ιουνίου

Το αντεργατικό νομοσχέδιο “Χατζηδάκη” είναι μια πολεμική πράξη, ένας ακόμη σταθμός της πολύχρονης ισοπέδωσης της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι διατάξεις του ικανοποιούν τους πιο τρελούς πόθους του μεγάλου κεφαλαίου και παρέχουν νέα όπλα στην εργοδοσία, νέα εργαλεία απόσπασης υπεραξίας από τους εργαζόμενους. Οι κατευθύνσεις του νομοσχεδίου έχουν γίνει ευρέως γνωστές: “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” με πρόβλεψη για 10ωρη εργασία, περιορισμοί στα απεργιακά δικαιώματα με πρόσθετα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, επέκταση της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας σε επιπλέον κλάδους, χτυπήματα στα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες να καμουφλαριστεί ο αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου καταλήγουν σε επικοινωνιακά “αυτογκόλ” και προσφέρουν ακόμη περισσότερους λόγους για να ξεσπάσει η δίκαιη λαϊκή οργή. Ο “εκσυγχρονισμός” και η “ανταγωνιστικότητα της αγοράς” που ευαγγελίζονται οι λακέδες του κράτους και του κεφαλαίου ότι θα φέρει το νομοσχέδιο ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν και τι συνεπάγονται: κατάργηση εργασιακών κεκτημένων αιώνων, εντατικοποίηση της εργασίας με μισθούς πείνας και διαμόρφωση μιας ακόμη πιο άγριας εργασιακής ζούγκλας όπου θα κυριαρχούν η επισφάλεια και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Παράλληλα, αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να “σηκώσει μπαϊράκι” για το νομοσχέδιο και να “αντιπολιτευτεί”. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν το κόμμα εξουσίας που τσάκισε συντάξεις, εργατικά δικαιώματα και χτυπούσε το δικαίωμα στην απεργία και την συνδικαλιστική δράση (βλ νομοσχεδιο Αχτιογλου). H δήλωση βουλευτή της απελθούσας κυβέρνησης πως “ο συριζα θα δώσει τον αγώνα στο πλάι των ανθρώπων του μόχθου” μπορεί να προκαλέσει μόνο γέλια. Τον κόσμο του μόχθου ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε με τα μνημονιακά μέτρα που εφάρμοσε κατά την διακυβέρνηση του. Ούτε θα ξεχάσουμε τον ρόλο της αριστεράς του κεφαλαίου ούτε θα τους επιτρέψουμε να σηκώσουν κεφάλι. Δεν έχουν καμία δουλειά στους εργατικούς αγώνες, στις απεργίες, στα κοινωνικά και ταξικά κινήματα: να τους διώξουμε με τις κλωτσιές όπου κι αν τολμήσουν να εμφανιστούν.

Στον δρόμο της αντίστασης και της επαναστατικής προοπτικής, καλούμε τον εργαζόμενο λαό και την νεολαία να στηρίξει την απεργία της 10ης Ιουνίου και να κατέβει μαζικά στους δρόμους. Να προετοιμάσουμε από κοινού ηχηρή απάντηση κατά την ημέρα ψήφισης του κατάπτυστου νομοσχεδίου με καταλήψεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ντροπή να μην αντιδράσουμε, είναι ντροπή να μην εξεγερθούμε, είναι ντροπή να μην δώσουμε μάχη για το 8ωρο που έχει αφήσει ιστορικά εκατόμβες νεκρών που το διεκδίκησαν και το κέρδισαν με αίμα.

Προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη μέρα. Στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις γειτονιές. Οργανωνόμαστε πολιτικά: ενισχύστε τις γραμμές μας. Να σχεδιάσουμε αγωνιστικά, να συνδιαμορφώσουμε ισότιμα, να χαράξουμε συλλογικά μια επαναστατική στρατηγική που θα εμπνεύσει, θα πείσει και θα εμψυχώσει για το δίκαιο και την ρεαλιστικότητα μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης, ελευθεριακής και εξισωτικής. Το σύστημα αυτό δεν εξανθρωπίζεται: ανατρέπεται. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν δεν το ανατρέψουμε, θα μας συντρίψει.

Μπλόκο στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

Μόνη λύση η Κοινωνική Επανάσταση

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.